fbpx

Blog

Zpětné zařazení rostlinných potravin do jídelníčku​

Zpětné zařazení rostlinných potravin do jídelníčku

Zařazení rostlinných potravin zpátky do carnivore jídelníčku může být ošemetné téma, zvláště pokud se nacházíte v blízkosti carnivore fanatika, který vás zbaví statusu carniovre příznivce jen za to, že přivoníte k jablku.

V této příručce se pokusím nabídnout jednoduchou logiku sporu a možné přístupy, které byste mohli zvolit, pokud se rozhodnete rostlinné potraviny opět zařadit do jídelníčku. 

Šokující zjištění: Lidé nejsou jen masožravci

Je to tak, ať chcete, nebo ne, máme určité biologické vybavení, které naznačuje, že jsme stvořeni jak k pojídání živočišné potravy, tak máme i určité vybavení, které jasně ukazuje, že jsme stvořeni také k pojídání rostlinné stravy a to nemluvě o tom, že jsme se z býložravců vyvinuli.

V naší evoluční historii samozřejmě existovala období, kdy jsme se pravděpodobně živili převážně zvířaty, jiná období, kdy se nám dařilo na rostlinné stravě. 

To ukazuje na pravděpodobnost, že jsme ve skutečnosti tedy všežravci a můžeme přežít z čehokoli, ale rádi prospíváme na převážně živočišné stravě a to kvůli biologické dostupnosti živin.

ČTĚTE VÍCE: CO LIDÉ JEDLI V PRŮBĚHU EVOLUCE

Nejprve opravte to, co je ve vašem těle rozbité

Pokud se rozhodnete rostlinnou stravu zařadit zpět do jídelníčku, je třeba nejprve napravit to, kvůli čemu jste začali svou cestu s carnivore dietou,

Ať už jste se potýkali s jakýmkoliv autoimunitním onemocněním, je nutné ho ve vašem těle nejprve opravit.

To může trvat měsíc, půl roku nebo dokonce rok. Ať už se potýkáte s jakýmkoli časovým rámcem, určitě se vyplatí to vydržet, protože co si člověk může více přát, než být zdravý a mít své zdraví pod kontrolou.

Zjistěte, co tolerujete a co ne

Bez ohledu na to, který z přístupů si zvolíte, musíte zjistit, co vašemu tělu vyhovuje a co ne. To může trvat měsíce pokusů a omylů. Pro urychlení můžete také použít test potravinové intolerance.

Zjistěte, co tolerujete tím způsobem, že postupně zařadíte zpět potraviny, které chcete vyzkoušet.

U většiny potravin to pravděpodobně poznáte hned. Vaše tělo na to zareaguje během jednoho dne. U některých potravin to může trvat ale i týden. 

Jakmile cítíte, že jste v dobrém zdravotním stavu a chcete rostlinnou stravu postupně zařazovat, zde je několik nejoblíbenějších přístupů.

Různorodý přístup k rostlinným potravinám

Někteří lidé rádi jedí při carnivore dietě pouze a jen živočišnou stravu. Většina lidí se však hroutí z toho, že budou po zbytek života jíst pouze živočišné potraviny.

Tento přístup je ideální pro ty, kteří si chtějí život trochu zpestřit.

Rostlinné potraviny, které přidáte zpět, mohou zahrnovat některé bylinky a koření, ovoce, zeleninu s nízkým obsahem FODMAP a možná i malé množství sacharidů, které pomáhají se spánkem nebo výkonností.

Přístup lovců a sběračů k rostlinným potravinám

Tento přístup je inspirován Dr. Paulem Saladinem a přiklání se k němu mnoho carnivore příznivců, kteří dbají na své zdraví.

Zahrnuje výběr rostlinných potravin, ke kterým měli přístup naši předkové lovci a současní sběrači.

Vedle běžných jídel z masa a orgánových mas můžete přidávat ovoce, med a některé druhy zeleniny.

Ovoce proto, že je příroda doslova stvořila ke konzumaci a je dostupné na většině míst na světě. Jen si nezapomeňte vybírat sezónní, organické ovoce, abyste se vyhnuli pesticidům a samozřejmě jezte s mírou.

Med, protože je to jedna ze sladkostí přírody. Opět platí, že ho konzumujte s mírou.

Zelenina by mohla zahrnovat v sezóně podpovrchovou zeleninu. Takovou, kterou můžete najít růst v přírodě. Opět platí, že jsme je pravděpodobně nikdy nekonzumovali ve velkém množství, takže konzumujte opět s mírou.

Přístup k rostlinným potravinám

Je všeobecně známé, že lidé konzumují zemědělsky pěstované potraviny již přibližně 10 000 let.

Nejenže jsme si pravděpodobně vytvořili obranné mechanismy proti případným toxinům v těchto potravinách, ale zdá se, že jsme od té doby také prodloužili průměrnou délku života našeho druhu.

Proto tyto potraviny nejsou problémem jako takovým.

Klíčem k dlouhověkosti je podle světových výzkumů zkoumajících dlouhověkost silný kardiovaskulární systém a dostatečnou svalovou hmotu.

K nejefektivnějšímu způsobu, jak obě tyto věci získat, je tvrdě trénovat a k tomu, chtě nechtě, hodně pomáhají sacharidy.

Proto je výkonnostní přístup do značné míry přístupem lovce-sběrače s dostatečným množstvím sacharidů, obvykle z rýže, zabudovaných k pokrytí energetických potřeb.

Nakládané a kvašené rostlinné potraviny jako nejlepší způsob konzumace

Lidé samozřejmě jedí rostlinné potraviny již po staletí, ale jejich uchovávání v chladničce existuje teprve asi 100 let. Před příchodem chladniček se rostlinné potraviny intenzivně zpracovávaly takovým způsobem, aby se z nich odstranily bakterie a antinutrienty (nakládáním), nebo aby se zpracovaly ve prospěch užitečných bakterií (kvašením).

Vzhledem k tomu, že jak nakládání, tak kvašení potravin odstraňuje antinutrienty, uvolňuje živiny z vnitřku rostlinné potraviny a zvyšuje množství prospěšných bakterií v těchto potravinách, a proto je to ten nejlepší způsob, jakým bychom měli rostliny konzumovat.

Lidé, kteří zařazují kvašené nebo nakládané potraviny, uvádějí lepší trávení a díky větší rozmanitosti mají zajímavější jídla.